Met de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) is het niet verwonderlijk dat veel mensen extra maatregelen nemen om veilig te blijven, waaronder het inslaan van ontsmettingssprays, gels en zeep.

Maar is handgel de beste verdediging tegen bacteriën en virussen zoals het coronavirus en griep?

Bedrijven die deze producten op de markt brengen (die soms als “antibacterieel” of “antimicrobieel” worden bestempeld), zeggen ja. Maar sommige voorstanders van consumenten zeggen nee, met het argument dat ze niet effectief zijn en het potentieel hebben om bacteriestammen voort te brengen die resistent zijn tegen antibiotica.

1. Hoe nuttig is handgel?

Ze zijn zeker nuttig in het ziekenhuis, om de overdracht van virussen en bacteriën van de ene patiënt naar de andere door ziekenhuispersoneel te helpen voorkomen.

Buiten het ziekenhuis lopen de meeste mensen luchtwegvirussen op door direct contact met mensen die ze al hebben, en handdesinfecterende middelen zullen in die omstandigheden niets doen. En het is niet aangetoond dat ze meer desinfecterende kracht hebben dan alleen je handen wassen met water en zeep.

2. Hoe werkt het inschakelen van een incassobureau?

Handgel spelen echter wel een rol tijdens het piekseizoen van het respiratoire virus (ongeveer oktober tot april), omdat ze het veel gemakkelijker maken om je handen schoon te maken.

Het kan een uitdaging zijn om je handen te wassen elke keer dat je niest of hoest, vooral als je buiten of in een auto bent. Handgels zijn handig, dus ze maken het waarschijnlijker dat mensen hun handen schoonmaken, en dat is beter dan helemaal niet schoonmaken.

Handgel moet echter correct worden gebruikt om effectief te zijn. Dat betekent dat je de juiste hoeveelheid gebruikt (lees het etiket om te zien hoeveel je moet gebruiken) en wrijf het over de oppervlakken van beide handen totdat je handen droog zijn. Veeg uw handen niet af en was ze niet na het aanbrengen.

3. Wanneer handdesinfectie middelen vermijden?

Je moet altijd met water en zeep schoonmaken als je handen zichtbaar vuil zijn, of als je chemicaliën hebt aangeraakt.

Wanneer handen zwaar vervuild of vet zijn – zoals na het sporten of werken op een bouwplaats – waarschuwt men dat handgels misschien helemaal niet goed werken.

4. Voordelen van zeep en water

Was wanneer mogelijk uw handen – gedurende ten minste 20 seconden – met niet-bacteriële zeep en warm water.

De overheid zegt dat zeep en water effectiever zijn dan handdesinfectiemiddelen bij het verwijderen van bepaalde soorten ziektekiemen. Ze zijn ook beter in het behouden van de flora, of “goede” bacteriën, op je handen.

Je hele lichaam is bedekt met bacteriën en als je die goede bacteriën verwijdert, kunnen ze worden vervangen door andere, mogelijk schadelijke bacteriën. Natuurlijke bacteriën zijn er met een reden.

Handgels kopen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.