Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

De wortelkanaalbehandeling wordt pijnloos uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Als het levende tandweefsel (pulp) al dood is, is verdoving niet altijd nodig. De tandarts maakt vaak één of meerdere röntgenfoto’s, om het verloop van de behandeling goed te kunnen volgen. De tandarts boort eerst een gaatje in uw tand en verwijdert vervolgens het ontstoken weefsel. Vervolgens reinigt hij het wortelkanaal(en) met kleine vijlen en spoelt hij na met een desinfecterende chlooroplossing. Daarna worden de wortelkanalen gevuld. Tot slot sluit uw tandarts uw tand af met een vulling. Als de kies verzwakt is, kan een kroon nodig zijn. Een tand die op deze manier wordt behandeld, kan lang meegaan.

1. Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Wortelkanaalbehandeling (endodontologie) is een ander woord voor zenuwbehandeling. Een ernstige kiespijn is vaak de oorzaak. Het levende deel van de tand (de “pulp”) is dan zo ontstoken dat de zenuw moet worden verwijderd om de pijn te stoppen. Dit voorkomt verdere ontstekingen.

2. Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De tijd die nodig is voor een behandeling verschilt van tand tot tand. De behandeling van een enkelkanaals anterieure tand kost minder tijd dan een vierkanaals kies. De gemiddelde duur van de behandeling varieert van een half uur tot twee uur. Uw therapeut zal u dit van tevoren vertellen. Indien nodig wordt de behandeling gespreid over twee afspraken.

3. Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Veel mensen zijn bang voor een wortelkanaalbehandeling. Dit kan te wijten zijn aan verhalen van andere mensen of een slechte ervaring uit het verleden. Het is helemaal niet nodig! Tegenwoordig bent u goed verdoofd voor deze behandeling. De tandarts zal altijd controleren of u nog pijn voelt. Dan geeft hij u extra verdoving. Als de verdoving daarna voldoende effectief is, is de hele behandeling pijnloos.

4. Waarom is het zo belangrijk?

Wortelkanaalinfecties gaan niet vanzelf over. Een pijnstiller of ontstekingsremmers hebben ook geen effect. Als het weefsel eenmaal ontstoken is, zal het niet genezen. Als u geen behandeling uitvoert, sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking tot in het kaakbot doordringt, kun je tanden verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.

Wortelkanaalbehandeling

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.