Veel mensen doen het al bijna 2 jaar: thuiswerken. Nu het advies over thuiswerken is ingetrokken, hebben veel werkers weer de keuze: thuiswerken of op kantoor werken. Beide locaties hebben andere voordelen, zoals meer focus op de thuiswerkplek en meer begeleiding op kantoor. Leer hoe u de voordelen van de ene omgeving kunt toepassen op de andere, zodat uw medewerkers op beide locaties zo prettig mogelijk kunnen werken.

Sommige mensen blijken thuis productiever te zijn; anderen verlangen er gewoon naar om terug te keren naar kantoor. Combineer het beste van twee werelden door de voordelen van thuiswerken naar kantoor te brengen en vice versa. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, focusposities en een uur spreekuur zonder afspraak.

1. De voordelen van thuiswerken

Thuiswerken, dat kan toch niet bevorderlijk zijn voor de productiviteit van werknemers? Nou dat is het dus wel. Onderzoek wijst erop dat mensen productiever werken door flexibele uren, minder reistijd en een fijne omgeving. De productiviteit van thuiswerken is te wijten aan de volgende factoren:

1.1 Een comfortabele thuiswerkplek

Een groot deel van de thuiswerkers geeft aan thuis beter te kunnen concentreren dan op het werk. Ze kunnen de locatie zelf inrichten en worden minder snel afgeleid door collega’s met vragen, gebabbel en lawaai. Het is hierbij echter wel cruciaal dat de thuiswerkplek efficiënt wordt ingericht. Dit kan door goede zonwering op je thuiswerkplek aan te schaffen.

1.2 Flexibele werkuren

Ook thuiswerkers geven aan dat ze dankzij flexibele werkuren beter kunnen werken. Ze werken nu wanneer het hun biologische ritme en hun privésituatie past. Zo hebben ze de ruimte om tussendoor een wandeling te maken of naar de tandarts te gaan. Ze werken meer wanneer het hen uitkomt, dus doen ze meer werk. Dit noemen we een effectieve thuiswerkdag.

1.3 Reistijd

Sommige thuiswerkers melden dat het elimineren van reistijd hun productiviteit ten goede komt. Voor sommige thuiswerkers worden bijvoorbeeld extra reistijden met de auto en verkeersopstoppingen geëlimineerd. In deze vrije tijd werken medewerkers overuren, slapen langer, sporten meer of doen huishoudelijke klusjes. De hierdoor gecreëerde extra ruimte zorgt voor een goede mentale en fysieke gezondheid van het personeel.

1.4 Betere balans tussen werk en privé

Thuiswerken kan ook de balans tussen werk en privé verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat sommige thuiswerkers bijvoorbeeld een uur langer slapen door minder reistijd of meer tijd met hun kinderen doorbrengen. Een mentaal gezonde werknemer is productiever dan een ongezonde werknemer.

2. Hybride werken

Een groot deel van de kantoormedewerkers geeft de voorkeur aan de combinatie van thuiswerken en werken op kantoor. Dit kan in verschillende vormen, elk afhankelijk van de beschikbare werkplekken en de behoeften van de medewerkers. Door met uw medewerkers in gesprek te gaan en verschillende vormen van hybride werken te verkennen, kunt u werkafspraken maken en de werkomgeving aanpassen aan de behoeften van uw medewerkers. Zo creëer je de meest productieve werkomgeving. Door de locaties op elkaar te laten lijken, wordt de brug ook veel kleiner. Richt daarom de thuiswerkplek zo in, dat het net lijkt alsof je aan een bureau op kantoor zit.

Thuiswerkplekzonwering

Bekijk onze andere blogs!

Comments are closed.