Start een nieuwe blog en je zult al snel merken dat het niet zo eenvoudig is om bezoekers naar je blog te trekken. Een van de manieren om uw blogproject te promoten, is door te gastbloggen. Maar hoe werkt het en wat is precies het voordeel van gastbloggen? Een woordje uitleg.

1. Wat is een gastblog?

Heel kort gezegd zijn gastbloggers schrijvers (bloggers) die artikelen schrijven voor een andere blog of website. Het kan tijdelijk of meer permanent zijn. Zoals overeengekomen.

2. Wat is het grote voordeel van gastbloggen?

Maar waarom zou je voor de blog van iemand anders willen schrijven als je waarschijnlijk je handen vol hebt aan het ontwikkelen van je eigen blog? Omdat jij je best doet om een ​​leuk artikel aan te leveren, terwijl de blogeigenaar je uitnodigt om zo’n artikel te ontvangen zonder er iets aan te doen.

Meestal doe je dit om je eigen blog bekend te maken bij een groter publiek. Als gastblogger mag je over het algemeen linken naar je eigen blog onder je gastpost. Het is dan de bedoeling dat lezers van de blog die je bezoekt, gestimuleerd worden om nieuwsgierig naar je te worden (w blog) en je blog te bezoeken. Dit zorgt voor extra bezoekers naar je blog.

In de praktijk zie je echter vaak dat lezers van een gastpost relatief weinig doorklikken naar je blog. Als je alleen kijkt naar het extra verkeer naar je blog dat wordt veroorzaakt door mensen die op je blog klikken, staat dit meestal niet in verhouding tot het verrichte werk. Maar gelukkig is er meer:

3. Gastbloggen is goed voor de vindbaarheid van je eigen blog

Je eigen blog wint ook aan geloofwaardigheid voor Google. Je blog staat immers op een andere site. En dat kan er op zijn beurt voor zorgen dat uw blog hoger in de zoekresultaten verschijnt, wat op zijn beurt meer verkeer naar uw blog kan genereren. En daarin ligt het grootste voordeel van gastbloggen!

Het duurt meestal even voordat jij als gastblogger echt de voordelen voor je blog begint te zien, terwijl de blog waarvoor je wordt uitgenodigd veel sneller resultaat ziet (vooral in de vorm van een gloednieuwe blogpost). Daarom is het zo moeilijk om gastschrijvers te vinden…

4. Wil je optimaal profiteren van de voordelen van gastbloggen?

Ga je vooral gastbloggen als onderdeel van linkbuilding omdat je wilt dat je blog (sneller) hoog scoort in zoekmachines? Dan moet je op twee dingen letten:

  • Schrijf kwaliteitsartikelen voor blogs en websites die (veel) groter zijn dan die van jou. De reden hiervoor ligt voor de hand. Voor Google is het signaal veel sterker als je mag schrijven voor een grote site met een goede reputatie. Google’s redenen: “Wauw, als deze persoon voor deze geweldige blog kan schrijven, moeten ze iets zinnigs te zeggen hebben.”
  • Schrijf voor blogs over onderwerpen die passen bij uw blog-niche. Lezers – en ook Google – zoeken immers vaak naar artikelen over vergelijkbare onderwerpen. Als je wordt uitgenodigd om te bloggen over – noem maar op – bruidsmode terwijl je blog over modelvliegtuigen gaat, is de kans groot dat veel lezers bij je blog blijven…

Het is daarom belangrijk om interessante gastblogsites te vinden, zodat beide partijen optimaal kunnen profiteren van de voordelen die gastbloggen biedt.

Wij kunnen een item voor u plaatsen door contact met ons op te nemen, maar u kunt dit ook op Superpress doen.

Comments are closed.